'Firmanızın Nakliyecisi' sloganıyla kurulan Atlas Uluslararası Nakliyat Proje Taşımacılığı, 2004 yılında firmaların tüm ihtiyaçlarını tek çatı altında toplamak amacıyla kurulmuş bir firma. Zaman, maliyet ve hizmet kalitesini kendisine hedef alarak partner armatörleri ile birlikte gerek komple gemi çalışmalarında gerekse deniz-kara-hava-demir yolu standart ve standart dışı taşımalarda hizmet noktasında sınır tanımadan çalışmalarını sürdürüyor.

Atlas Proje Kurucusu ve Genel Müdürü Mustafa Kemal Kırnak, kurulduğu günden bu yana büyüyen, ileriye yönelik daima sağlam adımlar atan ve piyasada hatırı sayılır bir şekilde karşılık bulan Atlas Proje Taşımacılık'ın disiplin ve müşteri memnuniyetiyle çalıştığını, sloganlarından da anlaşılacağı gibi firmaların kendi nakliyecileriymiş gibi hareket ettiklerini söyledi. Tamamen proje taşımacılığına yönelik yoğunlaştıklarını anlatan Kırnak, 'Konsülde dediğimiz birden farklı yükü bir araya getirerek komple gemi mantığı ile Ro-Ro gemilerimizle kriz dönemine kadar Libya, Cezayir, Tunus, Fas hattında düzenli olarak servisler yaptık. Türkiye de Ro-Ro taşımacılığı pek fazla kullanılmayan ya da bilinmeyen bir alandı. Çünkü Türk armatörleri ve brokerleri bu alanda pek tecrübe sahibi değillerdi. Bu alanda yaptıkları sadece tekerlekli araçları bindirip indirmeye yönelik taşımacılık yapıyorlardı ama biz tekerlekli yük yanında statik yüklerle kombine ederek ve operasyonun yükleme ve tahliyesini yaparak bizimle çalışan firmalara navlun bakımından daha avantajlı imkanlar sunup bu sayede daha fazla ihracat yapma şansı veriyoruz' ifadelerini kullandı.

Kuruluşumuzdan bu güne kadar Türkiye'de ki birçok inşaat firmasının projesinde çalıştıklarını söyleyen Kırnak, 'Ro-Ro, proje kargo, kuru yükler charter gemi kiralama yönünden ağırlıklı olan işleri organize ettik ama broker değildik. Operatör firma olarak hareket ediyorduk. Yani biz gemiyi komple olarak üzerimize alıyoruz ve firmaların yüklerinin büyüklüğüne ve durumlarına göre ya bir firmaya ya da birden fazla firmanın yükünü alıp kapıdan kapıya teslim ediyoruz ve mal sahibi sadece anında bilgi alarak ürünün taşınmasını izliyor. Ürünleri teslim ettikten sonra ürün sahipleri teşekkürlerinin de bulunduğu kaşeli imzalı referans mektuplarını bize iletiyorlar' dedi. Kırnak, 'Uzak doğudan gelen arabalar daha önce Suriye üzerinden Irak tarafına gönderiliyordu ama Suriye'deki karışıklıktan kaynaklı biz o projeyi İskenderun'a yönelterek Türkiye'yi o dönemde bir tampon bölge olarak kullanıp o ticari trafiği Türkiye'ye taşımış olduk. Bütün ulusal basın kuruluşlarında haberimiz yapılmıştı. Kombine taşımacılıkta, demiryolu, tır, yani deniz ya da uçakla bağlantılı bütün taşımaları organize edebiliyoruz.

Türkiye de limancılık yeni yeni özelleştirme ve yatırımlarla büyümeye başlayan bir alan ama hala çok daha başında yani yeterli değil. Devletin yapmış olduğu özelleştirmelerin sayesinde eskiden ucuz olup kalitesiz bir hizmet veren limanlar artık pahalı olmasına rağmen hizmet kalitesinin artmasını sağladı. Bu özelleştirmeler artarsa ülkenin faydasına olacağını düşünüyorum' şeklinde konuştu. 'Benim en büyük hayalim ve düşüncem'' İstanbul her yanı denizle çevrili ve her yer denizle ulaşılabilecek durumda diyen Kırnak, 'Bir yere gitmek için karayolunu tercih edildiği zaman hem zaman hem de trafik açısından büyük sıkıntı oluyor. Çünkü talep fazla, arz bunu karşılayamıyor ne kadarda tüp geçit alt geçit yapsak da bu ihtiyacı tam olarak karşılamıyoruz.

Bunun yerine Gebze'den başlayan 4-5 bin otomobil kapasitesi olan gemilerle bütün sahil şeridinde yolcu ve araba taşıyarak hem maliyeti düşürebiliriz hem de karayolu trafiğini azaltarak alternatif bir ulaşımın gelişmesini sağlayabiliriz' dedi. 'İki firma, farklı işler, tek yönetim'' Atlasium Denizcilik ve Atlas Proje olarak iki firmaları olduğunu söyleyen Kırnak, 'Atlasium biraz daha spesifik projelerde, Atlas Proje ise daha çok gemi taşımacılığında kullandığımız firmamız. Atlasium'un bünyesinde Korelilerle yapmış olduğumuz bir anlaşmamız var. Termik santral yapımı için olan bir anlaşma, başka bir çalışmamızda Alman bir akademisyenin azotlu gübre yerine doğal gübre şeklinde yapmış olduğu bir gübreyi Türkiye pazarına sokabilecek şekilde bu işin distribütörlüğünü aldık. TÜBİTAK ile görüşmelere başladık. Bunu pazara sokabilecek ciddi bir alt yapı çalışmamızın oluşmasını sağladık' dedi.

''Bizim için verimli bir yıl oldu''

Mustafa Kemal Kırnak, '2016'da en son İskenderun'dan Kamerun'a 12 bin ton un, 2 bin ton makarna ve 2 bin ton tuz yükledik ve götürdük. Bu projelerin devamında da yine aynı firmanın ocak ayında yapacağı projeyi de yine biz taşıyacağız. 30-35 bin ton civarında un, makarna, çimento gibi ürünlerin olduğu bir yükü taşıyacağız. Büyük bir makine firmasının Cezayir'deki yakın zamanda yaptığı bütün gemi ve makine ekipmanları yüklerini taşıma işlerini yaptık. Ankara merkezli birçok inşaat ve makine firmaları bizimle çalıştılar. 2016 yılı bizim için bereketli bir şekilde geçti' şeklinde konuştu. 2017 yılının kendileri için büyük hedeflerin ve beklentilerin yüksek olduğu bir yıl olmasını beklediklerini kaydeden Kırnak, 'Özellikle petrol taşımacılığı ile ilgili yeni bir oluşuma girdik. Bundan sonra belki kendimizin kontrol ettiği 300-350 bin tonluk gemilerle İran'da petrol taşımacılığı ve satışını organize edeceğimiz projemizin hayata geçmesini bekliyoruz. Bununla beraber distribütörlük anlamında yaptığımız işlerin de artmasını bekliyoruz. Termik santrallerle ilgili de doğaya ve insana daha az zarar verecek şekilde kömür yakılmasında kaynaklı karbondioksit salınımının daha aşağı seviyelere çekmeye yönelik projelerimizin daha verimli hala gelmesi için çalışıp bunu ülkeye faydalı hale getirmeye çalışacağız' dedi.

Kırnak, 'Bizimle çalışmayı tercih eden firmalar ihracatlarında maliyetlerinin kendi hesap ettiklerinden daha uyguna geldiklerini göreceklerdir. Sektörümüzün en büyük sorunu çok fazla yük ve çok fazla broker ile çalışmak demek maliyetlerin yükselmesi anlamına geliyor buda daha ucuz navlun anlamına gelmiyor ama bizim gibi tek elde çalışmayı isteyen firmalar maliyet hesaplarında da kar etiklerini göreceklerdir. Gemi olması her zaman için avantaj tabi ki ama şuan ki ekonomik durumumuz kendi gemimizi almaya uygun değil. Şimdilik kiralık gemi bulma konusunda sıkıntı yaşamıyoruz' ifadelerini kullandı.

İBRAHİM KOCAMIŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim