Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (European Community Shipowners' Association - ECSA)'ya göre, AB dışında olup gerekliliklere uygun olduğu tespit edilen tesislerin AB listesine dâhil edilmesi gerekmektedir ve bu durum, Güney Asya'da ve dünya çapında bu doğrultuda yaşanan olumlu gelişmeleri teşvik edecek.

 

Rakamlar, AB bayraklı gemiler için bir kapasite yetersizliği olduğunu ortaya koyuyor

 

AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği'nin (Ship Recycling Regulation - SRR), 31 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte, AB bayrağına kayıtlı tüm gemilerin geri dönüşüm aşamasında onaylanmış bir gemi geri dönüşüm tesisini kullanmaları gerekecek. ECSA Genel Sekreteri Martin Dorsman konu ile ilgili olarak şunları söyledi; "Mevcut listenin Avrupa bayraklı filonun emniyetli ve çevreye duyarlı bir şekilde geri dönüştürülmesi için gereken kapasite ihtiyacını karşılayıp karşılamadığına dair çok şey yazıldı.  Biz, yeterli kapasitenin olmadığına dair endişelerimizi sürdürüyoruz ve Komisyonun listeyi genişletmeye yönelik mevcut çabalarını şüphesiz ki memnuniyetle karşılıyoruz."

 

İhtiyaç duyulan ortalama kapasite uygun bir kriter değildir

 

Avrupa Komisyonu yakın bir zaman önce, Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (European Maritime Safety Agency – EMSA) tarafından yapılan hesaplamalar ile birlikte bir açıklama notunu yayınladı. Komisyonun bahse konu belgesinde, geri dönüştürülen AB bayraklı gemilerin ortalama tonajının 588.000 LDT (light displacement tonnes) olduğu belirtilmektedir. Bir AB bayrağından ayrılan gemilerin ortalama tonajı ise 432.000 LDT. Bu, incelenen 5 yıl boyunca (2013-2017) ortalama olarak 1.020.000 LDT'yi oluşturmakta. AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği, kapasiteyi 10 yıllık bir süre içinde geri dönüştürülen ortalama LDT olarak tanımlamıyor, son 10 yıl içerisinde herhangi bir yılda geri dönüştürülen maksimum kapasiteyi tanımlıyor. Bu da, Avrupa listesinin en yoğun yıllar için yeterli kapasite sağlayabildiğinden emin olmak amacıyla yapılmakta.

 

İhtiyaç duyulan kapasite: yaklaşık 2.000.000 LDT

 

Gemiler rotasını değiştirdi, karbon emisyonları hızla arttı Gemiler rotasını değiştirdi, karbon emisyonları hızla arttı

İncelenen beş yılın en yoğun yılı 2013'tür ve 2013 yılı 989.000 LDT AB bayraklı geminin geri dönüştürüldüğü ve bir önceki yıl içerisinde 635.000 LDT geminin bir AB bayrağından ayrıldığı yıldır. Bu, 2013 için 1.624.000 LDT anlamına gelmektedir.

IMO, IHS ve Dr. N Mikelis'de büyük ölçüde mevcut olan dokümanlarda görülebileceği gibi, son 10 yılda gemi geri dönüşümünün en yoğun olduğu yıl 2012'dir. 2012 yılı gros tonaj açısından 2013 yılına kıyasla 23 daha yoğun geçmiştir. 2013 yılının 1.624.000 LDT'lik rakamı 23 oranında artırıldığında 1.998.000 LDT'ye ulaşılacaktır. Bu, mevcut kapasiteden çok daha yüksektir.

Dorsman konu ile ilgili olarak şunları ekledi: "Avrupalı armatörler, gemilerinin ekonomik olarak uygun bir şekilde emniyetli ve güvenilir olarak geri dönüştürülmesini sağlamak istemektedir. Armatörler, Avrupa listesindeki geri dönüşüm alanlarının armatörlerimizin hurdaya ayrılan gemilerine yetecek kapasiteye sahip olması durumunda, elbette haberleri memnuniyetle karşılayacaklardır."

AB tersaneleri sadece gemi geri dönüşümünde değil, aynı zamanda gemi onarımı ve gemi tipi değişikliklerinde de etkindir:

Armatörlerin, gemilerinin geri dönüşümü amacıyla kullanabilecekleri AB tesisleri ve / veya kuru havuzlar piyasada mevcut değildir. Avrupa tersaneleri, daha çok gemi onarımı ve açık deniz çalışmalarına odaklanmaktadır. Mevcut kapasite incelendiğinde bu durum da dikkate alınmalıdır.

 

Büyük gemilerin geri dönüştürebileceği çok az sayıda AB tersanesi bulunuyor

 

AB listesindeki tesis kapasitesi yetersizliğine ilaveten, çok büyük deniz araçlarının geri dönüştürülmesi için de yeterli sayıda elverişli tesis bulunmamaktadır. Çok büyük açık deniz gemileri için sadece bir tersane bulunmaktadır ve ilgili tersane gemi onarımı gibi diğer faaliyetlerde de bulunmaktadır. Bu, AB'li bir armatörün büyük bir geminin geri dönüşümü için tersaneyle sözleşme yapmak istemesi durumunda tersanenin müsait olamayabileceği anlamına gelmektedir. Bu durum da armatöre, henüz AB listesinde yer almayan bir gemi geri dönüşümü tesisi aramaktan başka seçenek bırakmayacaktır.

 

Gemi geri dönüşümü tesislerinin coğrafi olarak genişlemesi gerekiyor

 

AB bayraklı olsun ya da olmasın AB'li armatörler tarafından işletilen pek çok gemi, tüm dünyada faaliyet gösteriyor ve çoğunlukla AB limanlarına uğramıyor. Bu durum, söz konusu gemiler için geri dönüşüm tesislerinin küresel olarak mevcut olmasını gerekli kılar. Avrupa'da ticaret yapmayan bir gemiyi, sadece geri dönüşüm için örneğin Asya'dan Avrupa'ya getirmek pahalıdır ve AB armatörleri için rekabet açısından bir dezavantaj oluşturmaktadır.

ECSA'ya göre, AB Komisyonu bir an evvel, küresel düzeyde faaliyet gösteren Avrupa denizcilik sektörüne coğrafi olarak dengeli bir liste sağlamalıdır.

Hong Kong Sözleşmesi'nin onaylanması, küresel gemi geri dönüşüm endüstrisinin çalışma ve çevre koşullarının iyileştirilmesinde kilit öneme sahiptir:

Hong Kong Sözleşmesi'ni küresel gemi geri dönüşümü sektörünün çalışma ve çevre koşullarını iyileştirmenin en iyi yolu olarak gören Avrupalı armatörler, Hong Kong Sözleşmesi'nin onaylanmasını güçlü bir şekilde desteklemekte ve henüz onaylamayan hükümetleri onaya davet etmektedirler.

ECSA'ya göre ayrıca, AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği gerekliliklerini karşılayan AB dışındaki tesislerin AB listesine dâhil edilmesi de Hong Kong Sözleşmesi'nin onaylanmasını kolaylaştıracaktır.

Kaynak: ECSA

Editör: Haber Merkezi