Karadeniz'deki NATO tatbikatı 13 ülkenin katılımıyla sürüyor Karadeniz'deki NATO tatbikatı 13 ülkenin katılımıyla sürüyor

Denizi kirleten gemilere uygulanacak yeni cezalar açıklandı. Çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 10.12.2018 tarihinde 30621 Resmi Gazete sayısıyla yayınlanarak yürürlüğe girdi. Öngörülen yasaklara ve sınırlamalara aykırı olarak petrol ve petrol türevleri tahliyesi veya deşarjı yapan tankerlerle katı atık bırakan veya evsel atık su deşarjı yapan diğer deniz araçlarına uygulanan idari para cezaları da büyük oranda artırıldı. Katı yakıt özelliklerini sağlamayan yakıtları ithal eden veya satanlarla katı yakıtların depolanması, taşınması, yüklenmesi, boşaltılması veya torbalanmasına ilişkin düzenlemelere uymayanlara 10 bin lira, belgelerin veya izinlerin alınmaması durumunda ise 15 bin lira idari para cezası kesilecek. Petrol ve petrol türevleri (ham petrol, akaryakıt, sintine, slaç, slop, rafine ürün, yağlı atık ve benzeri) tahliyesi veya deşarjı yapan tankerlere uygulanacak cezalar, bin (dahil) grostona kadar olanlar için groston başına 97,20 TL’den 400 TL’ye, bin ile beş bin (dahil) groston arasında olanlara, bu miktar ve ilave her groston başına 24,24 TL’den 100 TL’ye, beş bin grostondan fazla olanlara ise bu miktarlar ve ilave her groston başına 232 kuruştan 10 TL’ye yükseltildi.

Kirli balast tahliyesi yapan gemilere verilecek cezalar

Kirli balast tahliyesi yapan gemilere verilecek cezalar da büyük oranda artırıldı. Cezalar, Petrol türevleri (sintine, slaç, slop, akaryakıt, yağlı atık vb.) veya kirli balast tahliyesi yapan gemi ve diğer deniz vasıtalarından bin grostona kadar olanlar için groston başına 48,58 TL'den 200 TL'ye, bin ilâ beş bin (dahil) groston arasında olanlara bu miktar ve ilave her groston başına 9,67 TL'den 40 TL'ye, beş bin grostondan fazla olanlara ise, yukarıdaki miktarlar ve ilave her groston başına 232 kuruştan 10 TL’ye çıkarıldı. Katı atık bırakan veya evsel atık su deşarjı yapan diğer deniz araçlarına uygulanacak cezalarda da değişikliğe gidildi. Buna göre cezalar; bin (dahil) grostona kadar olanlar için groston başına 24,24 TL’den 100 TL’ye, bin ile beş bin (dahil) groston arasında olanlara bu miktar ve ilave her groston başına 4,78 TL’den 20 TL’ye, beş bin grostondan fazla olanlara ise bu miktarlar ve ilave her groston başına 90 kuruştan 10 TL’ye kadar artırıldı.

Editör: Haber Merkezi