GİSAŞ Gemi İnşa Sanayi Çevre Koordinatörü Türkan Manasır Öz, 'Ülkemizdeki yansımalarında ilk adım; mevzuatın Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirilmesi ve bununla birlikte denizlerimizde yaşanacak kazalar ve oluşacak deniz kirliliğinde, olaya müdahale aşamasında yeterli kabiliyet ve donanıma ulaşmak olmuştur' ifadesinde bulundu. Manasır Öz, '2005 yılında Acil Müdahale Kanunu olarak da bilinen 5312 sayılı 'Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun' kapsamında GİSAŞ Gemi İnşa San. A.Ş. olarak 30.03.2010 tarihinde Denizcilik Müsteşarlığı'na başvurarak 'Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Yetki Belgesi' alınmıştır.

Aynı zamanda GİSAŞ, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) öncülüğünde hazırlanan ve 24.06.2010 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan 'Tuzla Tersaneler Bölgesinde Yer Alan Tersanelerin Ortak Risk Değerlendirme ve Acil Müdahale Planı'na' da dahil olmuş ve plan yürütücüsü görevini üstlenmiştir' şeklinde konuştu. Türkan Manasır Öz, GİSAŞ'ın sahip olduğu konum, imkan ve kabiliyetler ile 2010 yılından bu yana acil müdahale hizmeti kapsamında Tuzla koyunda onaylı acil müdahale planına dahil olan 34 kıyı tesisinin yanı sıra, ortak acil müdahale planına dahil olma süreci devam eden 10 kıyı tesisi ve Tuzla Aydınlı Koyu'nda yer alan 1 liman ile beraber toplamda 45 kıyı tesisine acil müdahale hizmeti verdiğini ifade etti. Manasır Öz, 'İlk olarak 2010 yılında alınan 'Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Yetki Belgesi'' 17.06.2015 tarihli olarak tekrar güncellenmiştir.

Bu faaliyeti kapsamında 45 kıyı tesisine hizmet veren GİSAŞ' ta kirlilik anında teknik personel ihtiyacı, maliyet analizi, lojistik gibi konularında 19 birim personelinin desteğinin yanı sıra müdahale hizmetinde organizasyon, planlama ve çevresel açıdan değerlendirme konularının merkezinde ise; 1 koordinatör, 1 uzman, 1 biyolog, 1 çevre mühendisi, 1 kimya mühendisi ve 1 su ürünleri mühendisi bulundurmaktadır. Hizmet verilen süre boyunca GİSAŞ plana dahil tesislerin de katılımı ile 12 adet tatbikat gerçekleştirmiş, 2012 yılında İstanbul Boğazında gerçekleşen Ulusal Tatbikata katılarak etkin rol almıştır. 6 ayda bir düzenlemekte olduğumuz tatbikatlara; 2013, 2015 ve 2016 yıllarında o dönemdeki Çevre ve Şehircilik Bakanlarımız katılım göstermiştir' şeklinde konuştu. 2016 yılına kadar biri Kartal'da olmak üzere toplam 4 kirliliğe müdahale edildiğini hatırlatan Manasır Öz, 'İlki 27.12.2010 tarihinde gerçekleşmiş olan sintine kaynaklı kirlilik olup, kirliliğe müdahale 3 gün sürmüş ve sonucunda 2,6 ton kontamine atık toplanarak Bakanlıkça lisanslı tesislere iletilmiştir.

Bir diğer müdahale ise; 18.10.2011 tarihinde Kartal sahilinde bir geminin karaya oturması ile denize fuel- oil sızıntısı sonucu oluşmuştur. 5 gün süren temizlik müdahalesinde toplam 2 ton kontamine atık toplanarak bakanlıkça lisanslı tesislere iletilmiştir. 14.08.2012 tarihinde Tuzla koyunda gerçekleşen bir diğer kirlilik ise bir gemiden fuel-oil sızıntısı sonucu oluşmuş ve 18 gün süren müdahale çalışmaları neticesinde 27,69 ton kontamine atık ve 2,5 ton sıvı fuel oil atığı oluşmuştur. Bu atıklar da geçici kara tankında depolanarak ardından Bakanlıkça lisanslı tesislere iletilmiştir. Son kirlilik olayı ise; 03.12.2012 tarihinde koydaki bir geminin yakıt devresindeki arıza sebebiyle denize fuel-oil sızması ile gerçekleşmiştir.

5 gün süren müdahale sonucunda toplam 2,45 ton kontamine atık oluşmuş, ardından Bakanlıkça lisanslı tesislere iletilmiştir. 28.01.2013 tarihinde kimya mühendisimiz tarafından alınmış olan 'Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerden Kaynaklanan Kirliliğe Hazırlıklı Olma ie İlgili Eğitim Semineri ve Tatbikat Programı Düzenleme Yetki Belgesi' ile GİSAŞ, müdahalede görev alan personeller ve acil müdahale planında yer alan tesislerde bulunan kirlilik sorumlularına da eğitim vererek personeli sertifikalandırmaktadır. Mevcut yetkimiz ile 2016 yılına kadar toplam 137 kişiye eğitim verilerek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı onaylı Sertifika düzenlenmiştir. Tuzla koyunda bulunan tüm tersaneler adına plan yürütücüsü olan şirketimiz, tersanelerin ortak plan kapsamında bulunduracağı ekipmanları kendisine ait rıhtımda depolamaktadır. Bu amaçla; bünyesinde bariyer, emici boom, emici ped bulunmakta ve Pilotaj- Römorkaj hizmeti de veren şirketimize ait deniz araçları filomuzda yer alan 5 Römorkör, 3 palamar botu, 2 pilot bot ve 1 temizlik teknesi ile müdahalelerde yer almaktadır' dedi.

7DENİZ

Editör: TE Bilisim