Denizcilik şirketlerimizin artık yapması gereken, değişen global rekabet koşullarında zaman ve işgücü tasarrufu kazandıracak otomasyon teknolojilerine önem vermek. Son yıllarda sektördeki şirketler insan kaynağını geliştirmeye, teknoloji alt yapısını güçlendirmeye, imajını yenilemeye, hız ve güven artırıcı yeni hizmetler sunmaya başladı. Şirketler artık her alanda dünya ile rekabet edecek kapasitelere hızlıca ulaşıyor.

Bundan sonra yapılması gereken, değişen global rekabet koşulları içinde sektörde zaman ve işgücü tasarrufu kazandıracak otomasyon teknolojilerine önem vermek. Bu şartlar yerine getirilmediği sürece, sektörün rekabet gücü ve dünya piyasasından alabileceği pay miktarı istenen seviyede olmayacaktır. Teknolojinin gerisinde kalan kaybeder Yapılan araştırmalar ile birçok veri bizlere gösteriyor ki yaşanan teknolojik değişimin gerisinde kalan tüm sektörler gelişen ekonomik verilerin tersine kayıplar vermekte ve potansiyelini hızla kaybetmektedir.

Bu durumdan çıkarılabilecek sonuçlardan en önemlisi endüstriyel üretimde kullanılan ileri teknolojinin geliştirilmesi hatta ihraç edilmesi ile ortaya çıkan maliyet avantajlarının sağlıklı biçimde kullanılabileceğidir. Gemilere bakım ve onarımı konusunda yapılacak olan teknolojik iyileştirmelerin, kaliteyi ve hızı arttırarak maliyetleri düşüreceğini ve yan sanayinin güçlendirilmesini sağlayarak ülkemizin gemi inşa alanında daha fazla tercih edilmesi destekleyecektir. Düşük maliyet, yüksek verimlilik Inovatif teknolojilerin sektörümüzde kullanımı yaygınlaştırılarak, düşük maliyet, yüksek verimlilik elde edilmesi, yapılan yatırımlarda geri dönüş sağlayacaktır. Bu da müşteri memnuniyetine ve sektörün gelişimine katkı sunacaktır.

Tersanelerimizde gemilerimize bakım ve onarım konusunda daha iyi hizmet verebilmek açısından bu teknolojilerin kullanımı, gemi inşa ve yan sanayisini farklı noktalara taşıyarak dünyada söz sahibi durumuna getirecektir. Bu iyileştirmelerin hayata geçirilebilmesi için Türk mühendis ve şirketlerinin öncelikle tercih edilip desteklenerek, motivasyonlarının yükseltilmesi, gereken moral ve çalışma azimlerinin üst seviyelere çekilmesi onları başarılı kılacaktır. Yaratılan fark neticesinde rekabet koşulları iyileştirilerek yurt dışına gidecek olan dövizin ve işgücünün ülkemizde kalması sağlanacaktır.

Acil atılması gereken adımlar Sektörde bu iyileştirmelerin sağlanması için şirketlerin, sektör çalışanlarının, gemi sahiplerinin, tersane sahiplerinin, üniversitelerin tam bir koordinasyon ve işbirliği içinde olmaları gerekmektedir. Öncelikle sektörün önünü tıkayan konularla ilgili çözümler üretilerek gereken stratejilerin belirlenmesi acil atılması gereken adımlardır. Ülkemizin yer aldığı coğrafi koşulları da bilerek bunu avantaja çevirmek, denizcilik sektöründen ülkemizin hak ettiği payı alabilmesi için yukarıda sözünü ettiğimiz koşullar sağlanması gerektiğine inanmaktayız. Bunun için de gerekli olan altyapımız, genç nüfusumuz, mühendislerimiz, işadamlarımız samimiyetle desteklenmeli ve teşvik edilmelidir.

Ayçın Özsakabaşı Ayden Marine Genel Müdürü

Editör: TE Bilisim