Türkiye Liman İşletmeleri Derneği (TÜRKLİM) ve Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) işbirliği ile “21. Yüzyılda Liman Teknolojileri” konulu çalıştay Rahmi Koç Müzesi'nde saat 9.00'da başladı. Çalıştayda, limanlarımızda kullnılan teknolojilerin geleceğinin tartışılması ve yeni üretilecek teknolojilerde millleşme fırsatlarının aranması konuları üzerinde duruluyor.

“21. Yüzyılda Liman Teknolojileri” konulu çalıştayın açılış konuşmasını Amiral Cem Gürdeniz gerçekleştirdi.

Çalıştayın ilk oturumunda “Türk Limanlarının Bugünü” konusu üzerinde duruldu. Hakan Eraydın'ın moderatörlüğünde gerçekleşen ilk oturumda konuşmacılardan Prof.Dr. Soner Esmer “Türk limanlarının yapısal özellikleri ve dünya limanları ile karşılatırması” konusu, Dr. Ersel Zafer Oral “Sektörün darboğazları ve çözümleri” konusu, TÜRKLİM'den İrfan Bilgin “İşgücü, eğitim, mevzuat” konusu, Chine Marchants Port'dan Jan Zhang ise “Deniz İpek Yolu'nun Türk limanları üzerindeki potansiyel etkisi” konusu üzerine konuşmalarını gerçekleştirdi.

"Evyapport'taki kaza nedeniyle yeni rota arayışı kaçınılmaz" "Evyapport'taki kaza nedeniyle yeni rota arayışı kaçınılmaz"

 

“10 YILDA 60 ÜLKEDE 400 MİLYAR DOLAR GÜMRÜK VERGİSİ TAHSİLATI YAPILDI”

 

İlk oturumda konuşan Prof.Dr. Soner Esmer, "Türk limanlarınınım yapısal özellikleri ve dünya limanları ile karşılaştırması" konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Prof.Dr.Esmer, konuşmasında korumacılık politikalarına ilişkin olarak, son 10 yılda 60 ülkede 7 bin korumacılık uygulamaları sonucunda 400 milyar dolar gümrük vergisi tahsilatı yapıldığını belirtti. Liman yazılımları konusunda da ülkemizin önemli bir yol kat ettiğine dikkat çeken Esmer, teknoloji noktasında sıkıntı yaşandığını ifade ederek, ulusal liman anlayışının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

 

Konuşmalar sonrası soru-cevap kısmının sonunda ilk oturum sona erdi.

 

Haberin devamı gelecek....

Editör: Haber Merkezi